- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi papieru na zewnątrz formy. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Dodać kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawić z ognia i mieszać aż składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić rondelek na ogniu. Nie podgrzewać za bardzo masy.
- Mąkę przesiać do miski razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszać z brązowym cukrem.
- Jajka wbić do czystej miski i roztrzepać mikserem lub widelcem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką lub jogurtem.
- Delikatnie wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę.
- Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka. Ciasto całkowicie ostudzić.
- Przekroić na 3 blaty (ciasto najłatwiej kroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne).
- Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z czekoladą, mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełożyć wystudzoną, gęstą masą i posmarować nią wierzch deseru.
- Zrobić dekorację: roztopić czekoladę i rozsmarować ją cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 1 godziny, aż masa stężeje, ale będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby można ją było formować. Ostrym nożem zrobić wiórki z czekolady i ułożyć je na cieście.
- Tort trzymać w chłodnej części mieszkania lub w lodówce.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL